+3 (806) 8760-03-10
+3 (807) 3178-07-02

Кухня Шрі Ланки

27.12.2018

   

   Мандрівка до Цейлону може стати справжнім гастрономічним туром!

   Від Індії кухня Шрі Ланки не дуже відрізняється, теж гостра, багато рису, спецій, екзотичних фруктів та соковитих овочів. Найулюбленіша суміш спецій  – Карі. І таку назву мають не тільки спеції, так називаються всі національні страви з цією приправою. На Шрі Ланці карі – це перець чилі з домішками гірчиці, імбиру, часнику, тмину, коріандру, кориці, листя kari. Єдиного рецепту цієї суміші не існує, але ці спеції обов'язково обжарюють на пательні перед використанням. З такою приправою готують рис, салати, м'ясо, рибу, овочі і навіть фрукти – всі національні страви Шрі Ланки.

   Рис із kari – це найпопулярніша страва країни. Подають у великій тарілці, а поруч в менших 6-7 тарілках подають різні додатки-закуски (маленькі порції м’сних та рибних страв, фруктів) і соуси.

  

   Ви вже зрозуміли, що всі національні страви Шрі Ланки будуть з «вогником» . Тому, роблячи замовлення, не забувайте попередити кухарів, щоб спецій додавали мало до вашої страви. Кажіть: «ноу спайсі, або медіум спайсі».

   Приємно, що на Шрі Ланці вдосталь морепродуктів. Їх різноманітність вражає – це креветки, омари, краби, різні види риби, тунець, молюски. А ще кухня на Шрі Ланці надає змогу насолоджуватися безліччю фруктів.  Банани бувають маленькі з насиченим солодким смаком. Мангостіни – смачні і вишукані. Джекфрут - хлібне дерево, яке має плоди до 40 кг вагою, ланкійці джекфрут споживають, як легкий солодкий перекус, або їдять з рисом. Дуріан - це фрукт зі специфічним смаком та запахом, іноді кажуть, що смак схожий на оселедець з сиром з пліснявою і часником, а хтось каже, що це схоже на гнилу цибулю з часником і сиром. Варто знати, що цей фрукт заборонено приносити в приміщення та літак, бо сморід буде страшний і з тканин запах вивести неможливо. Також є ананаси, папая, манго, помело, рамбутан, лічі…

   Кухня Шрі Ланки запровадила використовування кокосів. Помаранчевий кокос називають королівським, неймовірно смачний!  Також є зелений. Їх відкривають, вставляють трубочку і п'ють – це смачно, корисно і гарно вгамовується спрага. До того ж кокосове молоко додають при приготуванні різних страв. Їжа набуває екзотичного присмаку, а також кокосове молоко нейтралізує дію гірких спецій і не треба хвилюватись за слизову оболонку шлунку. М'якоть кокосу зустрічається в різноманітних салатах та інших основних стравах. Самостійна страва з цього фрукту - пол-самбола. Це м'якоть кокосу, сік лайму, суміш карі, червона цибуля, сіль – все просто, а на смак чудово! Це кухня Шрі Ланки, яку варто спробувати. А ще скуштуйте тістечка пітту з рису, свіжої м'якоті і стружки кокосу, готується на пару в бамбуку.

Найпопулярніші національні страви на Шри Ланці , які рекомендуємо спробувати:

Хопперс з яйцем

   Це невеликі млинці, які готуються на основі кокосового молока і пуншу (ланкійське пальмове вино). Млинці жарять у малесенькій пательні, схожій на вог. Вони виходять з пухкеньким і м’яким дном і тонкими хрусткими краями. В центр млинця додають яйце і ось вам ланкійська яєчня. Таку яєчню подають на сніданок в готелях. За смаком млинці – це звична для нас кухня, але з родзинкою.

Улунду вадай

   Це смачні пончики з хрусткою скоринкою. Ці смаколики готують з сочевиці, зеленої цибулі, листя карі.

Рибні та овочеві роті

   Це обсмажені трикутники з тіста, які начиняють м’ясом або овочами.

Рибні котлетки

   Це одна з найулюбленіших страв туристів. Маленькі котлетки з риби гарно обжарюють в паніровці, вони мають хрустку скоринку і соковиту рибну начинку в середині.

Курд – вершковий сир з патокою

   Ланкійський сир має вершковий смак з легкою кислинкою, трохи нагадує йогурт. Коли куштуєш його з солодкою патокою (рідкий неочищений пальмовий цукор), неможливо зупинитися – це дуже смачна кухня!

Їжа на острові різноманітна та смачна, ціни на їжу вас приємно здивують. А скільки коштує таке задоволення?

   Якщо ви замовляєте обід чи вечерю на двох, то рахунок буде біля 15-20$. На морепродукти ціни трохи вищі: 6-7 королівських креветок коштують 9$.

   Ціни на фрукти дешеві: авокадо – 3шт – 0,7$, папая – 0,7$/кг, банани – 0,28$/кг, кавун – 0,35$/кг, 6 кокосів за 3$. Так коштують фрукти на ринку. Але будьте уважні, ланкійці частенько обважують покупців і з ними треба торгуватися!

   Кухня ланкійців з перчинкою, але кожен обовязково знайде свої улюблені страви!