+3 (806) 8760-03-10
+3 (807) 3178-07-02

Кухня Кіпру

23.05.2018

    Кухня на Кіпрі має декілька напрямків і відтінків: грецькі, турецькі та англійські. Точно можна сказати, що кіпріоти люблять готувати  та їсти м’ясо, в раціоні завжди представлені овочі в великій кількості, приготовлені в різноманітних варіантах. Їжа завжди талановито здобрена приправами та оливковою олією.

  

   Як знайти найсмачніші кафе та чим поласувати на Кіпрі?

   Для кіпріотів важлива не їжа, а ритуал самого обіду чи вечері. Вони дуже люблять збиратися великими компаніями, родинами за обідом чи вечерею. В неділю збираються разом приблизно о 20:00, а суботній обід може починатися о 13:00, а закінчитися о 17:00. Тому, якщо ретельно придивитися до публіки в тавернах, можна зрозуміти, де улюблені кафе місцевих мешканців. Так ви маєте всі шанси знайти найсмачніші страви.

  

   Національна їжа на Кіпрі

   На Кіпрі дуже смачно готують як м’ясо так і рибу. Популярні страви на грилі, запечені в печі.

   В кожній таверні в меню є мезе – це 20-30 страв з овочів, м’яса або риби. В багатьох кафе ви зможете побачити мезе тільки з м’ясних страв або тільки з риби та морепродуктів чи овочеве мезе. Мезе – це візитна картка ресторану. В одній страві ви маєте цілий пір з багатьох національних страв. Такий нелегкий перекус треба замовляти на 2 особи, вартість складає приблизно 15-22 євро з людини.

   Серед м’ясних страв можна спробувати: офто клефтико (запечена баранина з лавровим листом), луканіка (м’ясні ковбаски з коріандром, замариновані в вині), лунтза (сандвічі з копченою свинячою вирізкою, з м’яким сиром з козячого молока та додаванням м’яти), стіфадо (яловичина або кролик, замариновані у винному укусі з приправами та цибулею), купеп’я (виногрдні листя, наповнені м’ясним фаршем з рисом), шефталья (свинячі котлети на грилі).

   В рибних мезе пропонуються кальмари, барабулька, восьминоги у червоному вині, морський окунь.

   М’ясо тут пропонують фермерське та завжди свіже. Рибу ловлять до столу місцеві рибалки, тому вона також завжди свіжа.

   В овочевих стравах популярна картопля з петрушкою та оливковою олією, маринована капуста, буряк, цукіні, колокасі та аспарагус.

   На столі завжди присутні оливкова олія та дольки лимону, лимоном прийнято збризкувати овочі або інші страви. Оливки присутні завжди, особливими є запечені у фользі маслини. Також популярним продуктом є м’який сир, типу фети, рикотти.

   Дуже смачними є деякі страви грецької кухні: тарамосалата (кремоподібний соус, збитий з картоплі, рибної ікри, петрушки, з додаванням лимонного соку та цибулі), хала турі (холодний йогурт з мілко нарізаних огірків, м’яти, часнику). Також слід спробувати мусаку, суфлакю (шашлик з різних видів м’яса), запечену фету в глиняному горщику з оливками та овочами.

    На десерт можна спробувати страви схожі на пахлаву, лукум, багато видів пирогів з кремовими начинками, гарбузом, фруктами. Всі солодощі ситні та калорійні, бо готуються з рису, муки, спробуйте халву з манної крупи та горіхів, пончики в медовому сиропі. Неперевершеними за смаком є цукати, які готуються з зелених волоських горіхів, кавунових, апельсинових або диневих корок, подають цукати у власному сиропі, куштують їх з допомогою виделки та ножа.

   На Кіпрі варто спробувати вино, яке готується на заводі Кео. Зіванія – спиртний напій, який має 47-49 градусів, справжню Зіванію можно купити тільки в горах Троодоса в монастирі Кіккоса.

   У всіх тавернах та ресторанах до рахунку включено 10% - налог за обслуговуння, 3% - налог з туризму та 15% - ПДВ.

   Смачних вам вражень!